Rapporteer deze groep
Medebeheerders
Date Jan De Vries (beheerder)
Details
Leden
Reacties
 
Groepsinformatie
GroepsnaamSpoorverleden Drachten
BeschrijvingWie heeft iets met de vroegere trein van Drachten?

Nadat in (juni) 1985 voor het laatst de goederentrein naar de Philips in Drachten reed en in 1987 de rails werden opgeruimd, staat sinds 6 mei voor het eerst sinds 25 jaar weer een echte trein in Drachten! Het gaat om een loc van het type 600. Deze 47 ton zware en 400 pk sterke locs kwamen omstreeks 1950 in dienst bij de NS en kwamen ook geregeld in Drachten met de goederentrein vanuit Groningen. Het is de eerste stap in het terugbrengen van een stukje railgeschiedenis in Drachten. Uiteindelijk is het de bedoeling om de loc op de huidige locatie op te knappen en in de oorspronkelijke kleur groen te schilderen. Daarna wordt de loc geplaatst bij de Philips in het verlengde van een stukje nog bestaand straatspoor. Dit stukje straatspoor was onderdeel van de oorspronkelijke spoorlijn en is al die tijd blijven liggen!

Het organiseren van het transport van de loc naar Drachten, het opknappen van de loc en het plaatsen van de locomotief bij Philips is een initiatief van de “Stichting Spoorverleden Drachten” in oprichting.

Binnenkort gaan wij een website openen. Wij zijn op zoek naar verhalen van vroeger en uiteraard zijn mooie foto’s van de goederentrein ook welkom! We beschikken zelf over beelden van vlak voor de afbraak. Graag zouden we daar beelden aan willen toevoegen uit de verschillende perioden met verschillende typen materieel (200/300, 450, 600 en 2400).

Foto’s en verhalen kunt u aanmelden bij Date de Vries (datedevries@hotmail.com).
Alvast bedankt! We kunnen er met z’n allen iets prachtigs van maken!

Date de Vries
Namens de “Stichting Spoorverleden Drachten” in oprichting
Categorie Overig